Språkvänsberättelser

Kafiya och Lena träffades för första gången i mars. I början hade de svårt att hitta tider att träffas, så de höll kontakten via mail. De lärde känna varandra närmare och hittade så småningom gemensamma intressen. Sedan några månader tillbaka träffas de nu minst en gång i veckan! Bland annat på bibliotek och på språkcafé. De gör läxor, tränar svenska och umgås. Förra veckan var de med på en gemensam utflykt till Flygvapenmuseum.

Efter visningen sitter de och fikar tillsammans med alla andra språkvänner, unga som gamla. Kafiya och Lena ser inte åldersskillnaden som ett hinder. De skrattar mycket och säger att de alltid har roligt tillsammans!

 

”Till att börja med tackar jag Vises som hjälpte mig att hitta en kompis till svenska. Vi träffades flera gånger och alla möten var framgångsrika och bekväma. Vi brukade träffa café och ta fika tillsammans. Vi åkte också till restaurangen Arab Grill i staden. Vi åkte också till flera olika ställen i staden. Vi gick och träffade nära sin arbetsplats och vi tog också fika. Vår dialog handlade om olika sociala och kulturella ämnen och utbyte av sociala och historiska kulturer mellan oss. Jag är äntligen väldigt glad med dessa möten och väntar på fler av dem”.
Hälsningar från Yasir tillsammans med sin språkvän Ola

 

”Det var ganska stelt mellan min familj och vår språkvänsfamilj; samtalet kom inte riktigt igång. Vi har träffats två gånger nu varav ett av tillfällena så var vi hemma hos våra språkvänner. Vi blev bjudna på arabisk mat och en massa efterrätter. För oss var det helt nytt, vi visste inte hur många kakor vi skulle ta; om det var oartigt att tacka nej eller om vi åt för mycket. Det var väldigt spännande och vi har lärt oss mer om deras kultur och vi har även fått vara hemma hos en familj som bor i Skäggetorp vilket vi aldrig varit innan. Nu inser jag att när jag tänker på Skäggetorp som område så ser jag inte människorna där som en homogen massa, nu tänker jag på att det är unika familjer och människor som bor där”.

Anonym etablerad språkvän