Pop-Up Språkcafé

Upptäck magin i att möta nya människor genom ett pulserande Språkcafé organiserat av Språkvänner i Linköping genom Röda Korset Linköpingsorten.

För ditt företag och era anställda ger Pop-Up Språkcaféer er chans att göra betydande skillnad i någons liv som är ny i Sverige bara genom att ge en timme av er tid.

Kom igen! Kliv ur bekvämlighetszonen och välkomna nya kulturer genom att träffa nya människor.

 

Ni har friheten att välja vad ni vill prata om eller låt oss ta med samtalskort med engagerande ämnen. Oavsett om det är över en traditionell svensk fika, en avkopplande promenad eller kanske till och med ett besök på ett museum är vi här för att skapa ett roligt och flexibelt möte för er.

Det bästa är att det är gratis för alla att delta!

Ni har chansen att göra stor skillnad för nyanlända i Linköping genom att avsätta en timme av er tid.

 

Häng med oss för en häftig upplevelse som kombinerar glädjen i att lära sig nytt och spänningen i att lära känna nya vänner.

 

Vi ser fram emot att träffas!

Vill du ha ett Pop-Up Språkcafé på din arbetsplats?

Hör av dig till Hargita Horvat på 076-338 78 83 eller på mail, hargita.horvat@redcross.se,

så rätar vi ut de sista frågetecknen och bestämmer tid och datum. Sedan bjuder du in dina kollegor och Hargita bjuder in Språkvänner som är nyfikna på just din arbetsplats.

Du kokar kaffet och dukar fram några goda kakor och vi kommer med ett glatt humör och goda samtal!

Vad tycker andra om Pop-Up Språkcaféerna?

Visit Linköping & Co har bjudit in till Språkfikor sedan 2019 och dessa fikor har över tid utvecklats till Språkluncher. Bodil Bergqvist, redovisningskontroller samt inbjudare till luncherna säger så här om varför de väljer att bjuda in och vad det betyder för för dem;

"Språklunchen är en del i vårt hållbarhetsarbete när det gäller inkludering. Från början hade vi språkfika men har nu utvecklat det till språklunch. Förutom att vi känner att vi hjälper en annan människa att utvecklas språkligt så ger det oss en fantastisk möjlighet att lära känna någon som vi kanske aldrig skulle mött annars. Vi möts på lika villkor och märker hur lika vi alla är men att våra erfarenheter är så vitt skilda beroende på vilket land vi fötts i.  Jag ställde frågan till en kollega, vad språkluncherna gett honom, svaret blev " en otrolig personlig utveckling". Att delta i en språklunch är en unik möjlighet att få ta del av en annan människas livshistoria, erfarenhet och kultur."

 

Sankt Kors har bjudit in Språkvänner på Pop-Up Språkcafé för att luncha med deras anställda sedan 2018. I 2022 valde de att öppna tillfällena för alla som är intresserade och döpa om tillfället till Språklunch. Linn Lichtermann, comunity manager på Sankt Kors säger så här om Språkluncherna:

 ”Vi har valt den vägen för att vi tror att vi gör mest nytta på det sättet, säger Linn. Den breda blandningen av deltagare leder till ännu fler spännande möten och möjligheter att bredda nätverken. Dessutom ligger det helt i linje med vår vision för Ebbepark som en plats som bjuder in till att agera för en mer hållbar värld. Vi vill också att Ebbepark ska vara inkluderande plats där människor möts. Språkluncherna bidrar till båda dessa mål.”

Läs hela artikeln om Pop-Up Språkcafét på Ebbepark här.  Vill du komma på nästa Språklunch? Anmäl dig här.

 

Fariba har varit med i Språkvänner länge och dessutom stammis på Språklunchen på Ebbepark, hon säger så här;

"Jag fortsätter att gå på Språkluncherna för att det ger goda möjligheter att nätverka. Det är en bred variation av deltagare på mötet och jag kan mingla med olika personer. Tiden för lunchen är lagom och gör mötet effektivt. "

 

Evin är en ny Språkvän och har deltagit i Språkluncherna både på Ebbepark och hos Visit Linköping, hon säger så här;

"För det första, är det en jättebra möjlighet att umgås med svenska personer vid ett bord och dela en måltid; det driver dig direkt att bli en del av det här landet.
För det andra vill jag nämna hur underbart det är att bli behandlad med respekt, i själva verket är det första platsen som drivit mig att känna mig som att jag kan vara en del av det här samhället.
För det tredje, att få ett varmt välkomnande av så bra personer var min starka start till att må bra i det här landet och vilja göra mitt bästa."

 

Språkvännen Farouq som också är stammis på Ebbeparks Språklunch säger så här:

"Som nyanländ Sverige är Språklunchen en av de bästa möjligheterna att träffa nya personer i Sverige och lära känna svenska samhället och kulturen närmare. Språkmässigt är det en vänlig plats där jag kan öva svenska språket utanför klassrummet. Karriärmässigt får jag ibland värdefulla råd om arbetsmarknaden från erfarna personer som kan vägleda mig till andra värdefulla möjligheter. Jag är ett stor beundrare av Pop-Up Språkcafé/ Språkluncherna och jag tror att det är en av de mest betydande integrationsaktiviteterna."

 

Elaine är en Språkvän som följt med på Pop-Up Språkcaféer hos t.ex. Socialdemokraterna, Linköpings Kommun och på Ebbepark säger så här:

"Först var jag rädd för att träffa nya människor... Jag hade bott i Linköping i några månader och pratade knappt svenska.  Men så fort jag kom möttes jag av ett varmt och välkomnande leende som fick mig att känna mig bekväm... De var människor från Språkvänner (Röda Korset).  Den här första upplevelsen var definitivt avgörande för att jag skulle fortsätta delta och så smått försöka prata svenska.  Volontärer är alltid mycket hjälpsamma... du kan läsa tidningar, böcker, spela spel eller bara prata om ditt liv och utbyta erfarenheter med dem.  Jag är så glad att jag utmanade mig själv den första gången."

 

Risper hittade till Språkvänner genom Språklunchen på Ebbepark, hon säger så här:

"Som nykomling i Sverige söker jag alltid efter möjligheter som gör att jag kan mingla med människor från olika länder. Gissa vad! Jag kom för att ta reda på språkluncher, jag tog snabbt tillfället i akt och registrerade mig för dem. Och för att vara ärlig har det varit det bästa beslutet någonsin. Genom språkluncher har jag träffat människor från olika länder och fått nya vänner. Inte bara det utan även språkluncher har stärkt mitt självförtroende att tala svenska språket eftersom jag också får möjligheter att prata med svenskarna."

 

Bjud in Språkvänner till en fika! Ta kontakt med projektsamordnaren Hargita Horvat redan idag, ring 076-338 78 83 eller maila hargita.horvat@redcross.se

 

Ebbepark 220518

Linköpings kommun, Social- och omsorgsförvaltningen 220317

Linköpings kommun 220126